Headlines
Δημοσιεύθηκε : Δευτέρα 4 Μαρτίου 2013
από τον Bavouras

Η επιχείρηση «Καθαρά Χέρια» εν Ελλάδι

Η επιχείρηση που γκρέμισε την 1η Ιταλική Δημοκρατία
Σημείο καμπής για τη διάλυση της Πρώτης Ιταλικής Δημοκρατίας ήταν η επιχείρηση «Καθαρά Χέρια» που ξεκίνησε το 1992, όταν μια ομάδα δικαστικών υπό τον Αντόνιο ντι Πιέτρο που άρχισε να ερευνά υποθέσεις σκανδάλων.
Η επιχείρηση αυτή έγινε επίσης γνωστή και ως Τangentopoli (η πόλη της δωροδοκίας) και ήρθε σε μια εξαιρετικά κρίσιμη περίοδο για τα πολιτικά πράγματα της Ιταλίας: οι Χριστιανοδημοκράτες κατέρρεαν πολιτικά, η αντιπολίτευση του PCI είχε τα δικά της θέματα να τακτοποιήσει -λόγω και της κατάρρευσης της ΕΣΔΔ-, ενώ κόμματα με αποσχιστικό λόγο, όπως η Λέγκα του Βορρά έβλεπαν τη δύναμή τους να αυξάνεται.
Οι δικαστές έφερναν στην επιφάνεια δεκάδες υποθέσεις διαφθοράς -αρχικά στο Μιλάνο και στη συνέχεια σε όλη την Ιταλία- με πρωταγωνιστές πολιτικούς και επιχειρηματίες.
Η εν Ελλάδι  επιχείρηση «καθαρά χέρια» μόλις τώρα έχει αρχίσει, αρχής γενομένης με την καταδικαστική απόφαση του πρώην υπουργού Α. Τζοχατζόπουλου και  του πρώην δημάρχου Θεσσαλονίκης  Β. Παπαγεωργόπουλου με ποινές πολλών ετών και δήμευση της περιουσίας τους.


Τρικαλινά νέα
από Bavouras στις 10:11 μ.μ.. Στην κατηγορία , .

0 comments for " Η επιχείρηση «Καθαρά Χέρια» εν Ελλάδι"

Leave a reply

Ideesmag.gr

Πρωτοσέλιδα Εφημερίδων

ΝΕΑ

Από το Blogger.

    Blog Archive

    Ο ΚΑΙΡΟΣ ΤΩΡΑ