Headlines
Δημοσιεύθηκε : Πέμπτη, 14 Μαρτίου 2013
από τον Bavouras

Προσοχή στα Σαρακοστιανά

Οι παγίδες των Σαρακοστιανών
Ψωνίζοντας και τρώγοντας τα σαρακοστιανά εδέσματα, χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή. H καλύτερη θεραπεία της τροφικής δηλητηρίασης είναι η πρόληψη. Για να μη μολύνουν τα βακτήρια από τα ωμά τρόφιμα τα έτοιμα για κατανάλωση ή μαγειρεμένα φαγητά, στο ψυγείο πρέπει να μπαίνουν ξεχωριστά. Αν δύο είδη τροφίμων συντηρούνται στο ίδιο ψυγείο, τα ωμά τρόφιμα θα πρέπει πάντοτε να τοποθετούνται χαμηλότερα από τα έτοιμα για κατανάλωση ή μαγειρεμένα φαγητά. Αυτό σημαίνει ότι τα ωμά τρόφιμα δεν θα στάξουν στο μαγειρεμένο φαγητό.
Πρέπει να έχουμε υπ’ όψιν μας τα εξής:
1. Λαγάνα: Θέλει προσοχή, γιατί συνήθως λόγω μεγάλης ζήτησης είναι άψητη και μπορεί προκαλέσει διαταραχές στο στομάχι.
2. Ταραμάς: Προϊόν πλήρες συνθετικών χρωμάτων από διατηρημένα αυγά ψαριών. Προσοχή στη δυσοσμία και στην ξινή γεύση. Προτιμήστε τον τυποποιημένο. Αποφύγετε τον ταραμοπολτό, στον οποίο προστίθενται αμυλούχες ουσίες. Μην φάτε πολύ.
3. Χαλβάς: Κατασκευάζεται από ταχίνι, ενώ ζάχαρη, σοκολάτα, κακάο, ξηροί καρποί κ.λπ. δίνουν διάφορες γευστικές εκδοχές. Άρρηκτα συνδεδεμένος με την παράδοση και τις διατροφικές συνήθειες του λαού μας, είναι άριστος συνδυασμός πρωτεϊνών, υδατανθράκων και ακόρεστων λιπαρών, σε αναλογίες ιδανικές για τη διατροφή μας. Ασφαλώς, προτιμήστε τυποποιημένο ή γνωστό επώνυμο χύμα.
4. Ελιές: Εδώ οι μη τυποποιημένες δεν φαίνεται να έχουν πρόσθετο πρόβλημα. Θυμηθείτε ότι απαγορεύεται η ανάμειξη διαφόρων τύπων. Καλό πλύσιμο στις χύμα.
5. Τουρσιά: Όχι ό,τι καλύτερο για ευαίσθητο στομάχι -όπως σχεδόν όλα τα της Καθαρής Δευτέρας. Τα τουρσιά είναι λαχανικά διατηρημένα σε λάδι, ξίδι και άλμη. Προτιμήστε τα τυποποιημένα, τα οποία γράφουν τρόπο συντήρησης, βάρος και κατηγορία λαχανικού, ή επώνυμα χύμα.
6. Χταπόδι: Προτιμήστε το χταπόδι από το μοσχοχτάποδο (ή μελιδόνα). Ξεχωρίζουν από τις βεντούζες. Η μελιδόνα έχει μια σειρά βεντούζες σε κάθε πλοκάμι, ενώ το χταπόδι δύο. Τα φρέσκα χταπόδια έχουν ωραίο, σκληρό, στιλπνό και υγρό δέρμα, γυαλιστερά μάτια και η μυρωδιά τους είναι ευχάριστη. Ιδιαίτερη προσοχή απαιτείται στο ψήσιμο, για να γίνουν μαλακά.
7. Καλαμαράκια: Κυκλοφορούν και «μαϊμούδες». Το αληθινό καλαμάρι έχει χρώμα λευκό που ροδίζει, δεν έχει πλευρικά πτερύγια ούτε κηλίδες. Τα πτερύγια πιάνουν τα 2/3 του σώματος, το οποίο είναι κυλινδρικό. Τα θράψαλα έχουν χρώμα μπλε και μικρότερα πτερύγια. Προτιμήστε κατεψυγμένα.
8. Οστρακοειδή: Μύδια, στρείδια, κυδώνια, αχινοί, αχιβάδες, κ.λπ.. Προσοχή στην αγορά, μέτρο στην κατανάλωση. Το όστρακο πρέπει να είναι καλά κλεισμένο. Η μυρωδιά να είναι αυτή του ιωδίου της θάλασσας. Ανάμεσα στις βαλβίδες εισαγωγής- εξαγωγής, πρέπει να υπάρχει καθαρό υγρό. Χτυπήστε το όστρακο. Ο ήχος πρέπει να είναι υπόκωφος, σημάδι ότι έχει σάρκα και νερό.
9. Μαλακόστρακα: Γαρίδες, καραβίδες, καβούρια, αστακοί. Τα πιο ευαίσθητα από τα θαλασσινά. Αν δεν ξέρετε, προτιμήστε τα κατεψυγμένα. Τα φρέσκα διακρίνονται από ζωηράδα σε μάτια και χρώμα και είναι σφικτά. Αν πρασινίζουν, μυρίζουν ή παρουσιάζουν χαλάρωση, να τα αποφύγετε.
10. Αλκοόλ: Μείνετε σε έναν τύπο ποτού, αλλά, αν θέλετε να αλλάξετε, ανεβείτε σε πιο δυνατό. Όσο και αν φαίνεται παράξενο, είναι καλύτερο να πάτε από κρασί ή μπίρα στο ούζο αλλά όχι το αντίθετο. Και βέβαια το αλκοόλ δεν συνδυάζεται με την οδήγηση.
Συμπτώματα τροφικής δηλητηρίασης
Αν ξαφνικά μετά τα νηστίσιμα εδέσματα αισθανθείτε λίγο περίεργα, είναι πιθανόν να έχετε πάθει τροφική δηλητηρίαση, συμπτώματα της οποίας είναι πόνος στην κοιλιά, επίμονος πονοκέφαλος, διάρροια, ναυτία και εμετοί, ζάλη. Πιο σπάνια είναι η αδυναμία ή η λιποθυμία
Σε περίπτωση που οι εμετοί επιμένουν, καλέστε γιατρό.
Όταν ο ασθενής κάνει εμετό, φροντίστε ώστε το κεφάλι του να είναι χαμηλότερα από το στήθος του για να μην πνιγεί. Αν είναι ενήλικος ή παιδί, βάλτε τον να ξαπλώσει μπρούμυτα, με το κεφάλι κρεμασμένο στην άκρη του κρεβατιού. Αν είναι βρέφος, τοποθετήστε το μπρούμυτα στα γόνατά σας.
Δώστε στον πάσχοντα άφθονα υγρά και μια λεκάνη (αν κάνει έμετο).
Προσέξτε, αν και άλλα άτομα που συνέφαγαν με τον ασθενή παρουσιάζουν τα ίδια κλινικά σημεία, τότε είναι πολύ πιθανό να πρόκειται για τροφική δηλητηρίαση. Αντίθετα, αν τα μέλη μιας οικογένειας παρουσιάζουν τα ίδια συμπτώματα αλλά σε διαφορετικά χρονικά διαστήματα, τότε είναι πιθανότερο ότι πρόκειται για μια γρίπη ή κοινό κρυολόγημα.
Απο: medlabnews.gr

Τρικαλινά νέα
από Bavouras στις 3:35 μ.μ.. Στην κατηγορία , .

0 comments for "Προσοχή στα Σαρακοστιανά"

Leave a reply

Ideesmag.gr

Πρωτοσέλιδα Εφημερίδων

ΝΕΑ

Από το Blogger.

    Blog Archive

    Ο ΚΑΙΡΟΣ ΤΩΡΑ