Headlines
Δημοσιεύθηκε : Τετάρτη 27 Φεβρουαρίου 2013
από τον Bavouras

Εδώ Τρίκαλα


Όταν ο Βασίλης Τσιτσάνης έγραψε και τραγούδησε το «Στα Τρίκαλα στα δυο στενά» έδωσε σάρκα και οστά στο μύθο του Σακαφλιά. Απογείωσε ένα ιστορικό πρόσωπο, γνωστό ως τότε μόνο στην...πιάτσα και το τραγούδι του έγινε τραγούδι όλων των Ελλήνων ταξιδεύοντας απαράλλαχτο στον χρόνο. Ο Σακαφλιάς του Τσιτσάνη, έγινε ο Σακαφλιάς της Ελλάδας, όμως ήρθε πλέον η ώρα να επιστρέψει στο δημιουργό του.


Ο περιβόητος Σακαφλιάς που σκοτώθηκε στα δυο στενά, ήταν ο βαρυποινίτης Χαρίλαος Χαραλάμπους. Σκότωσε τον ιδιοκτήτη του σπιτιού που νοίκιαζε μετά από έξωση που του έκανε και βρήκε το θάνατο τη δεκαετία του ‘30 στις φυλακές Τρικάλων, στα «δυο στενά». Δυο στενούς διαδρόμους δηλαδή εντός φυλακής, όπου γίνονταν τα… ξεκαθαρίσματα. Ο Σακαφλιάς «είδε» το μύθο του να γεννιέται και να εξυψώνεται μέσα από τις νότες του μεγάλου Τρικαλινού μουσικοσυνθέτη. Το τραγούδι αναγνωρίστηκε ως μία από τις μεγάλες επιτυχίες του Τσιτσάνη, που είχε πάρει το δρόμο της καλλιτεχνικής ξενιτιάς τόσο στην Αθήνα, όσο και στη Θεσσαλονίκη. Το τραγούδι παραμένει μέχρι τώρα ένα από τα πιο παλιά κλασικά άσματα, αλλά ήρθε η ώρα ο δημιουργός να αγκαλιάσει και πάλι το αριστούργημα του. Ο Σακαφλιάς θα επιστρέψει στην «αγκαλιά» του μουσικοσυνθέτη και ήδη οι διαδικασίες έχουν ξεκινήσει.

Οι παλιές φυλακές Τρικάλων είχαν καταστεί από τα τέλη της δεκαετίας του 1990 μη βιώσιμες για τους κρατούμενους και το 2006 είδαν να μπαίνει λουκέτο στις πύλες. Οι κρατούμενοι μεταφέρθηκαν σε καινούριες φυλακές στην πόλη, ενώ οι παλιές ξεκίνησαν να παίρνουν τη νέα τους μορφή. Μπήκαν σε πρόγραμμα περιβαλλοντικής παρέμβασης και μόλις ολοκληρωθούν τα έργα εντός του έτους, η ταμπέλα θα αναγράφει «Κέντρο Έρευνας και Πολιτισμού ‘Βασίλης Τσιτσάνης’». Τα δυο στενά, ο Σακαφλιάς, ο μύθος, θα ξαναβρούν τη χαμένη τους ταυτότητα και ο Βασίλης Τσιτσάνης αν ήταν ακόμη κοντά μας θα μπορούσε να βάλει περήφανα την τελεία στο τελευταίο δίστιχο του τραγουδιού του:

δεν τον ξεχνούμε, βρε παιδιά

το φίλο μας το Σακαφλιά

Σίγουρα η ανακατασκευή δεν είναι αφιερωμένη απλά στον βαρυποινίτη. Οι εργασίες στην περιοχή θα αναδείξουν και το παλιό οθωμανικό λουτρό που διασώζεται σε καλή κατάσταση δίπλα από το Χαμάμ του Οσμάν Σαχ στην ίδια περιοχή. Σημαντικό είναι και το πράσινο που θα κατακλύσει πλέον την περιοχή δίπλα από τον ποταμό Ληθαίο στο κέντρο της πόλης. Οι Τρικαλινοί όμως περνώντας καθημερινά από εκεί, κοντοστέκονται μόνο για εκείνους. Τον Σακαφλιά και τον Τσιτσάνη. Ρίχνουν πέτρες στον ποταμό της λήθης και κοιτούν μπροστά.

Τον Ληθαίο εννοώ. Τον ποταμό που διασχίζει την πόλη από άκρη σε άκρη. Ξέρετε την ιστορία που κρύβει το όνομά του και τα αγορασμένα ζώα που ζουν στις όχθες του; Α δεν σας το έχω πει; Την επόμενη εβδομάδα τότε θα κολυμπήσουμε στα νερά του για μια διαφορετική γνωριμία με την πόλη!
ΠΗΓΗ:http://www.protagon.gr

Τρικαλινά νέα
από Bavouras στις 2:20 π.μ.. Στην κατηγορία , , .

Ideesmag.gr

Πρωτοσέλιδα Εφημερίδων

ΝΕΑ

Από το Blogger.

    Blog Archive

    Ο ΚΑΙΡΟΣ ΤΩΡΑ