Headlines
Δημοσιεύθηκε : Τετάρτη 1 Μαΐου 2013
από τον Bavouras

Πασχαλινοί Προορισμοί στα Τρίκαλα



Τρίκαλα

Ευρωπαϊκός αέρας πνέει στα Τρίκαλα. Ο Ληθαίος ποταμός τα χωρίζει ειδυλλιακά στα δύο, το Φρούριο και το Βαρούσι οδηγούν σε ιστορικά μονοπάτια και στα παλιά Μανάβικα, υπό τους ήχους της μουσικής του Βασίλη Τσιτσάνη, γεύεσαι τις τοπικές σπεσιαλιτέ.


Γενέτειρα του Θεού Ασκληπιού, του Βασίλη Τσιτσάνη και του Απόστολου Καλδάρα, ξετυλίγει το κουβάρι των θέλγητρών της στο δυτικό άκρο του θεσσαλικού κάμπου, στην καρδιά της Ελλάδας. Τα όμορφα Τρίκαλα υποδέχονται τον επισκέπτη απλωμένα στις όχθες του ποταμού Ληθαίου.












   
Πύλη Τρικάλων






Η Πύλη Τρικάλων αποτελεί την πύλη που οδηγεί στην ομορφιά της φύσης περνώντας σε μια διάσταση επαφής με το περιβάλλον. Η Πύλη βρίσκεται σε κοντινή απόσταση από τη φημισμένη πλέον Ελάτη Τρικάλων και είναι ιδανική επιλογή για διαμονή κυριολεκτικά μέσα στο δάσος σε όμορφους ξενώνες και ξενοδοχεία.




• Πόρτα Παναγιά



Από τα σπουδαιότερα βυζαντινά μνημεία της Ελλάδας, δίπλα στον Πορταϊκό ποταμό, απέναντι από την Πύλη (Πόρτα), στον παλαιό οικισμό της Πόρτα-Παναγιάς που ήταν γνωστός στην βυζαντινή εποχή ως Μεγάλαι Πύλαι.
Αποτελούσε το καθολικό σταυροπηγιακής μονής, που ετιμάτο στο όνομα της Παναγίας της Ακαταμαχήτου και η οποία διαλύθηκε κατά τους χρόνους της Τουρκοκρατίας.
Ο ναός ιδρύθηκε το 1283 μ.Χ. από τον σεβαστοκράτορα Ιωάννη Άγγελο Κομνηνό τον Δούκα, νόθο γιο του δεσπότη της Ηπείρου Μιχαήλ Β' Δούκα.




Πλούσιες πηγές με κρυστάλλινα νερά αναβλύζουν από παντού αριστερά και δεξιά στις πλαγιές της χαράδρας. Υπάρχουν τρία οροπέδια που μπορεί κανείς να πάει είτε με όχημα είτε με τα πόδια (πεζοπορία).Το ένα είναι της Γκρόπας, το δεύτερο της Μπέης και το τρίτο του Καρβασαρά που μπορεί να δει κανείς όλο το Θεσσαλικό κάμπο . Αποτελείται από τους οικισμούς Άνω, Κάτω, Μέση Παλαιοκαρυά και Τσιμπιδέϊκα.


• Μονή Γκούρας



Βρίσκεται 4 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της Πύλης, στο μπαλκόνι της ανατολικής πλευράς του Ίταμου, απ' όπου αγναντεύεις τον τρικαλινό κάμπο. Η μονή είναι αφιερωμένη στην Κοίμηση της Θεοτόκου και πήρε το όνομα Γκούρα από παρακείμενη φυσική πηγή με άφθονο νερό.


Η Ιερά Μονή Αγίου Βησσαρίωνος Δουσίκου είναι κτισμένη στίς Ανατολικές κατάφυτες πλαγιές του όρους Κόζιακας πάνω από την Πύλη Τρικάλων Θεσσαλίας σέ υψόμετρο 700 μέτρα καί μέ απέραντη θέα πρός τόν θεσσαλικό κάμπο. Τήν ανήγειρε ο Άγιος Βησσαρίων Μητροπολίτης Λαρίσης καί Τρίκκης μέ τόν Αδελφό του Ιγνάτιο Επίσκοπο Καπούας καί Φαναρίου τό 1527 μ.Χ. σέ ερίπεια βυζαντινής Μονής, πού καταστράφηκε μέ τήν εισβολή των τούρκων στή Θεσσαλία τό 1394. Σημαντικές κτιριακές επεκτάσεις έκανε ο ανεψιός τους Νεόφυτος Λαρίσης στά έτη 1550-1568.Τό όλο κτιριακό συγκρότημα της Μονής προβάλλει σάν φρούριο καί εντυπωσιάζει μέ τή βαθμιδωτή προσαρμογή του στίς απότομες κλίσεις του εδάφους, τούς εξώστες, τούς τρούλους, τήν ανεμόσκαλα καί τό δίχτυ, απ’ όπου γινόταν η πρόσβαση μέχρι τό 1962.


Τα βουνά των ονείρων μας


Περτουλι


Κόζιακας, Νεράιδα, Λουπάτα, Μαρόσα, Αυγό, Τριγγία, Κακαρδίτσα. Επιβλητικές κορυφές της Πίνδου, του κυριότερου ορεινού όγκου της Ελλάδας, όλες πάνω ή κοντά στα 2000 μέτρα. Κι ανάμεσά τους, διαμαντάκια πραγματικά, στολίδια φτιαγμένα από ανθρώπινο χέρι, το Περτουλι, η Ελατη, η Πύλη, η Πύρρα, το Νεραιδοχώρι και δεκάδες άλλα χωριά, πέτρινα γεφύρια, μοναστήρια, κρήνες, ξωκλήσια.


Ελατη




Ένα ορεινό χωριό μέσα στα έλατα ! Δεν είναι τυχαία εξάλλου  και η ονομασία του. Η Ελάτη, το μεγαλύτερο χωριό του ορεινού όγκου των Τρικάλων,  είναι χτισμένη αμφιθεατρικά, σε ύψος 950 μέτρων, στις πλαγιές του Κόζιακα, ενός βουνού απέναντι από τα Μετέωρα. Είναι ορμητήριο για πολλές διαδρομές σε δασικά  μονοπάτια, γι’ αυτό και είναι αγαπημένος προορισμός των φυσιολατρών αλλά και των σκιέρ, αφού κοντά της βρίσκεται το Χιονοδρομικό Κέντρο Περτουλίου.  Η Ελάτη των τελευταίων δεκαετιών γνωρίζει μεγάλη τουριστική ανάπτυξη, προσφέροντας στους επισκέπτες της  διαμονή υψηλών προδιαγραφών  και  γεύσεις από την τοπική παραδοσιακή της κουζίνα. Είναι αναμφίβολα η κοσμοπολίτισσα του νομού Τρικάλων !


 Νεραϊδοχώρι


Είναι χτισμένο σε υψόμετρο 1.140 μέτρων στις πλαγιές των Κόζιακα και αποτελεί έναν από τους πιο ορεινούς οικισμούς του νομού Τρικάλων. Είναι ένα από τα ωραιότερα χωριά των Τρικάλων, κτισμένο σε μια ειδυλλιακή τοποθεσία με φόντο τις απότομες κορυφές του Μαρόσα (1980μ.), απ’ όπου μπορεί κανείς να απολαύσει τη θέα των χωριών της Μεσοχώρας, τη λίμνη του Μέγδοβα στην Καρδίτσα και το θεσσαλικό κάμπο και το χωριό Νεράιδα.




ΠΥΡΡΑ - Ησυχη και γραφική

Ακριβώς ανάμεσα στην Ελάτη και την άγρια ομορφιά του Ασπροποτάμου βρίσκεται το χωριό Πύρρα. Μαζί με τα γειτονικά χωριά Νεραϊδοχώρι και Δέση αποτελούν προορισμό που όλο και περισσότεροι επιλέγουν.

ΣΤΑ ΧΩΡΙΑ ΤΟΥ ΑΣΠΡΟΠΟΤΑΜΟΥ


Πύργος Μαντάνια (Καλλιρρόη, περιοχή «Τρία Ποτάμια», Τ/24320-87.351, www.mantania.gr). Το πρώτο ξενοδοχείο που άνοιξε στην περιοχή κρατάει και τα σκήπτρα της φιλόξενης και άνετης διαμονής. Δύο ξενώνες, το Αρχονταρίκι και το πρόσφατα ανακαινισμένο Χαγιάτι, έχουν 29 δωμάτια. Κάθε δωμάτιο είναι διαφορετικό, όλα έχουν όμως ιδιαίτερη ατμόσφαιρα με ζωγραφισμένους τοίχους και πατιναρισμένες οροφές.


Κρανιά

Βρίσκεται 72 χμ. δυτικά των Τρικάλων πάνω στην οροσειρά της Πίνδου και σε υψόμετρο 1142 μέτρων. Ακολουθώντας το χάρτη θα φτάσετε στην Κρανιά χωρίς δυσκολία μέσω δύο διαφορετικών διαδρομών. Η πρώτη και συντομότερη δια μέσου Καλαμπάκας και Καστανιάς (72χμ.) και η δεύτερη δια μέσου Πύλης, Ελάτης και Περτουλίου.
Η Κρανιά με τους τρεις οικισμούς της τα Δολιανά, τα Κονάκια και το Κουκουφλί οφείλει το όνομά της στην ενδημική παρουσία του καρποφόρου δέντρου που ο λαός μας ονομάζει Κρανιά.


Μονή Τιμίου Σταυρού

Ο ναός του Τιμίου Σταυρού βρίσκεται σε απόσταση 1,5 χλμ από τον οικισμό Δολιανά και 2 χλμ. από την κοινότητα Κρανιά του Ασπροποτάμου . Η περιοχή της Κρανιάς και γενικότερα της Πίνδου, από τον Ασπροπόταμο ως την Σαμαρίνα και από το Μέτσοβο ως τα Τρίκαλα, είναι περιοχή Κουτσοβλάχικων χωριών όπου οι γηραιότεροι κάτοικοι μιλούν ακόμη την βλαχική γλώσσα.


Μετέωρα
Στο Νομό Τρικάλων και σε απόσταση 20 χιλιομέτρων από τα Τρίκαλα, πάνω από την Καλαμπάκα, υψώνονται περήφανοι και επιβλητικοί οι πέτρινοι βράχοι των Αγίων Μετεώρων, γεμάτοι απολιθωμένα όστρακα, μαρτυρώντας ένα μοναδικό γεωλογικό φαινόμενο.  Είναι το σημαντικότερο μετά το Άγιο Όρος, μοναστικό συγκρότημα στην Ελλάδα


Στις απάτητες αυτές κορφές, γύρω στο 1100 μΧ., έφτασαν στα Μετέωρα οι πρώτοι Ασκητές.
Σκαρφάλωσαν και φώλιασαν σαν τα πουλιά μέσα στις σπηλιές και στις κουφάλες των βράχων απομονωμένοι αναζητώντας εκεί με προσευχές και νηστείες την ψυχική τους πληρότητα και λύτρωση.
 Καλαμπάκα


Χρυσομηλιά
Απέναντι από την κορυφή του Κόζιακα και σε απόσταση 25 περίπου χλμ. από την Καλαμπάκα, βρίσκεται η Χρυσομηλιά Τρικάλων, ενώ σε απόσταση αναπνοής από τον οικισμό απλώνεται δάσος από έλατα, καστανιές και κέδρους. Απολαύστε το κρυστάλλινο νερό που τρέχει στις πηγές του χωριού και τον καθαρό αέρα. Επιλέξτε ένα από τα όμορφα ξενοδοχεία ή τους ξενώνες για τη διαμονή σας.


ΠΗΓΗ:
www.xespao.gr
news-planet.gr
elatipertouli.touristikosodigos.gr
kalampaka-meteora.gr

Τρικαλινά νέα
από Bavouras στις 4:01 μ.μ.. Στην κατηγορία , .

0 comments for "Πασχαλινοί Προορισμοί στα Τρίκαλα"

Leave a reply

Ideesmag.gr

Πρωτοσέλιδα Εφημερίδων

ΝΕΑ

Από το Blogger.

    Blog Archive

    Ο ΚΑΙΡΟΣ ΤΩΡΑ